Taloyhtiölaina

30.10.2018

Lyhennätkö asuntoosi kohdistuvaa taloyhtiölainaa rahoitusvastikkeessa? Siinä tapauksessa huomioi, että rahoitusvastikkeella ei ole lähtökohtaisesti mitään suojaa korkojen nousun varalta. Koska rahoitusvastike on taloyhtiön ottamaa lainaa, taloyhtiö päättää lainaa koskevista käytännön asioista. Käsittääkseni vain yksi pankki tällä hetkellä tarjoaa taloyhtiölainoille korkosuojauksia (kuten korkoputki tai korkokatto). Yhtiölainoille kun ei ole vielä samanlaisia korkosuojatuotteita kuin henkilökohtaisille asuntolainoille.

Eli rahoitusvastike voi nousta niin korkealle kuin korot nousevat. Tällöin vastikkeen määrä voi nousta kestämättömän korkeaksi. Vaikka itse selviytyisit vastikkeen maksusta korkojen noususta huolimatta, tilanne voi olla vaikea muilla yhtiölainaa lyhentävillä taloyhtiön osakkailla. Ja kun jokaisen osakkaan maksuvaikeudet voivat aiheuttaa ongelmia koko taloyhtiön taloudessa.

On siis hyvä tiedostaa, että rahoitusvastikkeen määrä muuttuu yleisen korkotason mukaisesti. Yksi keino suojata oma pesää koron nousulta on maksaa asuntoon kohdistuva yhtiölainaosuus pois ja rahoittaa se omalla asuntolainalla. Tällöin voit ottaa pankin tarjoaman korkosuojauksen koko asuntolainallesi.

Suuria yhtiölainoja esiintyy uusissa taloyhtiössä huomattavan paljon. Taloyhtiössä on hyvä ottaa puheeksi korkojen mahdollinen nousu ja nousuun varautuminen. 
Se on jokaisen osakkaan etu.