Pientä remppaa ennen myyntiä?

20.02.2020

Myyntiin tulevan kodin pienet fiksaukset ja siistimiset ovat osa onnistunutta asuntokauppaa. Siisti koti houkuttelee ostajia ja myy paremmin. Mitä enemmän tulee kysyntää, sitä todennäköisemmin saadaan parempi kauppahinta.

Myyjäasiakkaitteni usein esittämä kysymys onkin, mitä kodin eteen kannattaa tehdä ennen myynnin aloittamista. Tarpeet käydään kunkin kodin kohdalla yksilöllisesti läpi. Vähintä mitä voi tehdä, on laaja siivous ja esineiden karsiminen. Väljyys ja siisteys tekevät kodista tilavan ja raikkaan.

Yleensä isompiin remontteihin ei kannata ryhtyä, jos myynti aiotaan käynnistää pian. Pienempää isomman remontin kustannukset maksavat todennäköisesti enemmän kuin se mitä voitaisiin kauppahinnassa saada enemmän. Ja remontista on vaivaa.

Kuntotarkastuksessa usein todetaan pieniä korjaussuosituksia. Ne on hyvä korjata kuntoon ennen myyntiä ja dokumentoida tehdyt toimenpiteet. Se on hyvä palvelus ostajalle, joka harkitsee asunnon ostamista.

Jos asunnon seinissä on huomattavasti jälkiä ja kulumaa, seinien maalaaminen on yleensä hyvä investointi. Valkoinen on paras väri maalatessa myyntiä varten. Yleensä voimakkaan väriset seinät kannattaa maalata valkoiseksi, neutraali värimaailma tavoittaa enemmän kiinnostuneita ostajia. Jos ulkona terassi on kovin haalistunut, se kannattaa öljytä.

Entä jos muutoin hyväkuntoisen wc:n lavuaari on haljennut. Olisiko paikallaan hankkia uusi? Entä kodin valaistus, toimiiko kaikki valot? Onko valaistus ylipäätään riittävä? Pimeään vuodenaikaan taikka ei-niin-valoisassa kodissa on hyvä olla riittävästi valoa. Enintä osaa ostajakunnasta kiinnostaa valoisat kodit.

Myyntiä varten tehtyjen remonttien tarpeellisuusarviointi on varsin tapauskohtaista. Myyjän ei kuitenkaan tarvitse välittäjän ensikäyntiä varten puunata ja pikkurempata kotia. Välittäjä on apuna koko myyntiprosessissa ja ennen sitä. Myyjällä on oiva tilaisuus keskustella välittäjän kanssa, mitä valmisteluja kannattaa tehdä ja mihin kohdistaa resursseja. Vasta sen jälkeen päätetään yhdessä, millainen hintalappu myytävälle kodille asetetaan.