Myyjän markkinoista

07.03.2019

Uudiskohteiden kauppa ja tietyillä alueilla käytettyjen asuntojen kauppa saattavat tosiaan hiljentyä. Kauppa kuitenkin käy muualla. Nimittäin asuntojen tarve ja muuttohalukkuus eivät mihinkään katoa.

Tietyillä alueilla uudiskohteiden kauppa hiljenee erilaisista syistä. On ylitarjontaa, hinnat kovat ja ostajat epäröivät. Pienpaikkakuntien ongelmana on muutot kaupunkiin, jonka vuoksi käytettyjenkin asuntojen kauppa on siellä hiljaista. Tällöin vallitsevat ostajan markkinat.

Samaan aikaan toisaalla on myyjän markkinat. Pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä monia alueita, joissa asunnot menevät kuin kuumille kiville. Ostaja ei tosiaankaan pääse "sanelemaan" kauppahintaa. Niillä alueilla alennusmyyntejä ei ole. Alueet ovat suosittuja, palvelut ja kulkuyhteydet hyvät, asunnot sopivan kokoisia ja toistaiseksi myös hinnatkin vielä inhimmilliset / sietokyvyn rajoissa. Ihmiselle käy nykyään pienempikin asunto. Helsingissä esimerkiksi keskustan alue, Töölö, Lauttasaari, Kallio, Käpylä ja Vallilla ovat erittäin suosittuja. Niillä alueilla kysyntä on kova ja asunnot liikkuu nopeasti korkeahkoista hinnoista huolimatta. Kun hintapyyntö on oikea, asunto ei ensiesittelyn jälkeen enää ole myynnissä.

Kaikkialla ei tosiaankaan ole ostajan markkinat, vaikka uutisotsikot välillä niin antavat ymmärtää. Monella alueella myyjä todellakin on etulyöntiasemassa.